Je volgt een studie waarvan je weet dat die helemaal bij je past. Eerst wist je nog niet precies wat je moest kiezen, maar je bereidde je goed voor op het maken van deze studiekeuze. Op een leuke manier maakte je kennis met jouw interesses. Zo kon je eenvoudiger zoeken naar boeiende opleidingen die hierbij aansluiten. En na het bezoeken van een aantal open dagen heb je vol overtuiging je studiekeuze gemaakt en zit je helemaal op je plek.
Help, wat moet ik kiezen?
Er zijn tegenwoordig veel leuke opleidingen. Keuze genoeg. Maar wat als je nog niet precies weet wat je gaat doen? Kleine troost: als dat zo is, ben je echt de enige niet. Maar toch, je voelt de druk. Want een vervolgopleiding kiezen is niet zomaar iets. Het bepaalt in sterke mate tenslotte je eigen toekomst. Want stel dat je niet de juiste keuze maakt. Niets zo vervelend als een studie moeten voltooien die je eigenlijk helemaal niet ligt. En met een eenmaal begonnen opleiding stop je ook niet zomaar. Daarna een andere studie oppakken, is niet altijd mogelijk en als dat wel kan, zul je voor de extra studietijd meer geld moeten lenen.
Data om rekening met te houden
Een paar dingen staan vast: in september beginnen de meeste opleidingen. Voor 1 april (MBO) 1 mei (HBO of universiteit zonder numerus fixus) moet je een keuze hebben gemaakt en je hebben ingeschreven voor je vervolgopleiding. En om kennis te maken met een opleidingsinstituut of school, worden aan het einde van het jaar, of aan het begin van een nieuw jaar open dagen georganiseerd.
Kiezen met gevoel
Misschien vind je zo veel dingen leuk, dat je niet weet wat je moet kiezen. Maar het kan ook zijn dat je überhaupt niet weet wat bij je past of wat je talenten zijn. Op internet zijn testjes genoeg te vinden. Je zou ook een uitgebreid studieadvies kunnen inwinnen. Maar het lastige van testjes is, dat je deze vooral met je hoofd invult. Met het risico dat je vervolgens naar het eindrapport kijkt met het idee van ‘tja, en wat moet ik daar nu mee?’.
Gelukkig is er ook een eenvoudige en leukere manier om erachter te komen wat bij je past.