Hoe kies jij? Als je een studierichting gaat kiezen met een goede baangarantie, ben je natuurlijk slim bezig. Tenminste, als je ook zeker weet dat je daar echt zin in hebt en je over voldoende aanleg beschikt om dat werk te kunnen doen. Maar stel dat je hart vooral bij muziek ligt en je overweegt voor de zekerheid toch maar een opleiding met wat meer ‘economisch perfectief’? Misschien is het dan goed om hier toch nog eens over rustig na te denken.
Je kunt namelijk op 2 manieren kiezen: benaderend of vermijdend. Bij benaderd werk je toe naar iets wat je graag wilt (plezier). Bij vermijdend probeer je iets wat je liever niet wilt (pijn) te voorkomen.
Benaderend
Kies je voor iets wat je graag doet en waar jij talent voor hebt, dan kies je benaderend. Dat kan zijn voor een studie met baanzekerheid, maar dat hoeft niet per sé. En dat is misschien ook prima, want het zou best kunnen dat jouw talenten later toch nog heel goed van pas komen.
Vermijdend
Kies je een studierichting waar je maar deels achter staat, omdat je niet goed weet wat je graag wilt, dan kies meer vermijdend. Je wilt van de keuze af zijn. En kies je voor baangarantie, maar is dat eigenlijk je tweede of derde keus? Ook dan kies je eigenlijk meer vermijdend. Stel je kiest bijvoorbeeld voor fiscaaljurist, maar je bent duidelijk beter in tekenen of het maken van kledingontwerpen. Misschien kun je met hard werken succesvol worden als jurist. Maar als dat duidelijk minder bij je kwaliteiten hoort, is het de vraag of je daar happy van wordt. Iets wat je met veel plezier doet, gaat je tenslotte altijd gemakkelijk af.
Eerlijk zijn. Hoe kies jij?
Voordat je het woud aan studierichtingen instapt, helpt het om eerlijk naar je zelf te zijn. Want hoe meer je studiekeuze in lijn ligt met waar je in gelooft en wat jij bijdraagt met jouw unieke talenten en belangstelling, hoe groter de kans is dat jouw toekomstige werk goed bij je past en je dit met plezier doet. Het gaat er vooral om dat je er bewust van bent hoe je kiest: benaderend of vermijdend.
Natuurlijk is het dan de vraag of je daar een goede boterham mee verdient. Maar als je doet waar je goed in bent omdat dit bij je past en je daarin gelooft, is die kans alleen maar groter. Bovendien: wat de beroepen van de toekomst zullen zijn, blijft altijd wel een beetje een gok.
Weet je nog niet helemaal wat bij jou past?